2006. október 24., kedd

Szabadkőműves Amerika VII. - A Fehér ház és a Capitolium






1792 október 13-án George Washington ünnepélyesen lerakja a Fehér Ház alapkövét a Templomos Lovagrend ellen megindított összehangolt támadás és Nagymesterének, DeMolay az inkvizíció bírósága elé vezetésének (1307 október 13.) évfordulóján*.
freemasons franc macons







A Capitolium alapkövét 1793. szeptember 18-án fektették le.
Az ünnepséget a marylandi Szabadkőműves Nagypáholy szervezte és George Washington kérték fel az ünnepség elnökének. Jelen voltak még a közeli és csatlakozott páholyok tagjai valamint Washington saját Páholya is Alexandriából. A szabadkőművesek teljes díszben vonultak fel.

Washington elmondta díszbeszédét amit ágyú sortűz, majd a szabadkőművesek rituális „kiáltása” követett .

A ceremóniához használt kalapácsot, az ezüst vakolókanalat, a derékszöget és a vízszintmérőt a mai napig a District of Columbia 5-ös számú, Potomac páholya őrzi, míg Washington kötényét és vállszalagját saját páholya, a Virginiai Alexandria 22-es.




















Úgy a Capitolium mint a White House a nemzet fővárosának egy meghatározó geometriai fókuszpontját alkotja. A várostervezők elgondolását Washington és Jefferson úgy módosította, hogy a város felülnézeti oktogon képe magába foglalja a Masonic Templomosok keresztjének ábráját.
Mai térképet szemlélve mindez már felismerhetetlen.

* Jacques De Molay elfogatása után 7 évet töltött börtönben, majd máglyán végezte életét.

http://www.aoc.gov/
http://memory.loc.gov/ammem/today/oct13.html
http://www.demolay.org/history/people/demolay/index.shtml
http://www.templarhistory.com/demolay.html

1 megjegyzés:

  1. Az igazi Tapsi Hapsi2006. október 31. 8:46

    De Molay-t nem keresztre feszítették, hanem megégették, ráadásul nem október 13-án, hanem március 13-án, mások szerint 18-án. Október 13. a rend elleni összehangolt támadás megkezdésének napja.

    VálaszTörlés