2006. szeptember 22., péntek

Szabadkőműves Amerika II. kezdetek


Az első amerikai Szabadkőművesek

Akár Európában, az Amerikai Szabadkőművesség eredete is részben mitológiára, legendákra, pletykákra és egy kis részben történelmi tényre alapozott.

Az európai Rózsakeresztesek már a korai 17-ik században lehetőségeik kiterjesztését látták az újvilágban. Megszállottan próbálták előmozdítani és megvalósítani az általuk elképzelt ideális társadalom modelljét. Ugyanígy gondolkoztak az „Invisible College” a „Láthatatlan Testület” tagjai is - akik később láthatóvá váltak - ugyanis ebből alakult a későbbi „Royal Society”, a „Királyi Társaság”.

Az első hivatalosan bejegyzett páholyt Henry Prince 1733-ban alapította Bostonban ez a St. John Páholy volt, Henry Prince a Grand Lodge of England, (az Angliai Nagy Páholy) megbízottjaként hozta az alapító okiratot, és foglalta el a Nagymesteri pozíciót. A Helyettes Nagymester Andrew Belcher a Provincia Kormányzója volt.
A Páholymunkákat a „Bunch of Grapes” („Szőlőfürt”) nevű tavernában tartották, az érdekesség az hogy a British hadsereg egyik páholya is rendszeresen ott tartotta munkáját.

Katonai Páholyok
1732-vel kezdődően az Angol hadseregben egyre népszerűbb lett a szabadkőművesség, kaszárnyai és tábori páholyok sorozata alakult, amit később az amerikai hadsereg is követett. Ezek az „utazó” páholyok ládákba csomagolva vitték magukkal a szertartások kellékeit, hogy táborozási körülmények között is megtarthassák munkájukat.

Egy másik tavernában a „Green Dragon-ban „működött egy úgynevezett „irregular lodge” (ezt a kocsmát később átkeresztelték „Freemason’ Hallra”) Természetesen a St. John Páholy tagjai botrányosnak ítélték a helyzetet és panaszukra az „ďrregular lodge” benyújtotta legalizálási kérelmét, amit teljesítve is lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése