2011. szeptember 13., kedd

Köszöntő az új szabadkőműves év alkalmából

A Jászi Oszkár Páholy újonnan megválasztott főmestereként tisztelettel köszöntöm az olvasót a páholy honlapján, abból az alkalomból, hogy új szabadkőműves év veszi kezdetét. A hagyományok szerint a szabadkőműves év nem a naptári, hanem a tanítási év időpontját követi, ahhoz hasonlatos, ily módon az újesztendő szeptemberben kezdődik.

Azt a tényt, hogy a páholy által megválasztott főmesterként kezembe vehetem a főmesteri kalapácsot, magam komoly feladatnak tekintem, amellett, hogy a demokratikus választás útján elnyert tisztség számomra a páholy tagjainak bizalmát jelenti. A páholy tagjai komoly, felelősségteljes, irányító és szervező munkát várnak el a főmestertől a közösség szellemi és operatív vezetése tekintetében. A főmester célkitűzéseit meghatározza az elődök személyisége és munkássága. Az elődök közül is kiemelkedik a páholy névadójának személyisége és munkássága.

Pontosan száz évvel ezelőtt választották meg páholyunk névadóját, Jászi Oszkárt az akkori Martinovics Páholy főmesterévé. 1911-ben, székfoglaló beszédében azt mondta,
„Midőn tehát a Martinovics-páholy vezetésére vállalkoztam, ezt abban a meggyőződésben teszem, hogy a szabadkőművesség fontos és számottevő eszköze lehet Magyarországon az emberi haladásnak.”
Most, pont száz esztendővel később, Jászi kései utódaiként a fenti eszméket mi is magunkénak érezhetjük.



Amikor májusban, a páholy tagjai az új főmester személyéről döntöttek, ezzel egyidejűleg elfogadták a páholy szervezeti életének erősítésére irányuló erőfeszítések tervét. Ily módon a páholy tagjai egyetértettek abban, hogy fejleszteni kell a páholy létszámát, ami azt is jelenti, hogy célszerűnek tartjuk azt, hogy a páholy létszáma növekedjen és a páholyhoz tagként több fiatal is csatlakozzon. Ennek érdekében a páholy mesterei fontos célnak tekintik, többek között, a páholy honlapjának fejlesztését, valamint a csatlakozó fiatalok oktatását, továbbképzését.

Az elkövetkező munkaévben két kiemelkedő esemény lesz. Az egyik a szabadkőműves Liszt Ferencre történő visszaemlékezés, a Liszt Ferenc Emlékév keretében, míg a másik a Jászi Oszkár Páholy megalakulásának huszadik évfordulója megünneplése.

A Jászi Oszkár Szabadkőműves Páholy alapítása óta követi elsődleges célját, amit az elődök így fogalmaztak meg: „a magyar és európai társadalom, a politikai, gazdasági, kulturális folyamatok vizsgálata és feldolgozása.”
Ebből következik, hogy nekünk utódoknak követnünk kell elődeink példáját, s olyan kérdésekkel kell foglalkoznunk, amelyek a páholy hagyományainak megfelelnek.
Ily módon a páholy tagjai az idei munkaév során az éves körkérdésünk témájára keresik majd a megoldást, s ennek során reményeink szerint közösen választ adnak majd arra kérdésre, hogy mit jelent a Felelősség – a társadalmi felelősségvállalás.

Az éves körkérdés során a társadalom egyéni tagjai, csoportjai szempontjából vizsgáljuk meg a kérdést. Részben az év során elhangzó munkák, részben a viták során, többek között az alábbi kérdésekre keressük a választ: az egyén, a gazdaság, a pénzügyek, a jogállam, a jog-, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a művészetek, az építészet,a média, a sajtó, az egészségügy, az orvoslás, az orvos és a beteg felelőssége. Szót fogunk ejteni arról is, hogy mit jelent a társadalmi felelősségvállalás a cégek, szerveztek, vállalatok életében?

A páholy főmestereként azt kérem a Jászi Oszkár Páholy tagjaitól, hogy ezeknek a gondolatoknak a jegyében faragjuk tovább a faragatlan követ.
Honlapunk olvasóinak azt kívánom, hogy majdan, a honlapunkon közzétett gondolatok mindeni számára szolgáljanak tanulságul, hogy – a szabadkőművesek munkássága segítségével is – hazánkban egyre több legyen a szépen megmunkált csiszolt kő, s hogy a szabadkőművesség legyen hasznos eszköze az emberi haladásnak Magyarországon is.

Jászi Oszkár Páholy Főmestere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése