2008. március 1., szombat

A népszavazásról

A szabadkőművesség egyik alapvető tézíse, hogy - munkái alatt - nem foglalkozik a politikával. Mégpedig azért nem, hogy semmi se zavarhassa meg a belső egyetértést, olyan embereket is közel hozhasson egymáshoz, akik a hétköznapi életben esetleg meggyőződésük szerint, távol állhatnak egymástól.

A Magyarországi Nagyoriens annyiban árnyalja mindezt, hogy "nem foglalkozik a napi, pártpolitikával", hiszen gyakorlatilag minden, a világban történő folyamat hatással van társadalmunkra és életünkre, és ki az, aki megvonhatja a határt, aki megmondhatja, hogy mi a politika és mi nem az. Politika az is, ha nem politizálok.

A Magyarországi Nagyoriens alapszabályában benne van, hogy tevékenységében megfelel a Magyar Köztársaság törvényeinek. Ugyanakkor - és ez nem ellentmondás -, a demokrácia számunkra a szabadságjogokat biztosítja, tehát éljünk vele!

Nem foglalkozunk azzal, hogy ki szavaz jobbra vagy balra, ez egyszerűen nem téma. Mint ahogy az sem, hogy kinek áll érdekében a következő választás alkalmával IGENNEL vagy NEMMEL voksolni.

Lassacskán beérik, felnő az a nemzedék, amelyik nem ismerte a rendszerváltozást megelőző időszakot, a "kötelező szavazni menni, de csupán egyetlen jelölt létezik" szisztémáját, vagy azt a társadalmat, amikor az egyénnek nem volt szava, nem szólhatott semmibe bele.

Lehetséges, hogy idealizmusnak tűnik bizalmunk a Demokráciában, a Szabadságban, pedig ebben a rendszerben ez megadatott számunkra. Éljünk vele!


A Magyarországi Nagyoriens csupán egyetlen ajánlást adhat: aki teheti, szavazzon! Szavazzon lelkiismerete szerint, meggondoltan.

Ne pártfüggőség játszon szerepet döntéseitekben, hanem a megfontolt, önálló gondolkodás. Gondoljátok meg, szerintetek melyik döntés az, ami hosszú távon jót tesz az országnak, a nemzetnek. Mert ezzel teszitek magatoknak is legtöbb jót.

A Magyarországi Nagyoriens Elnöke

1 megjegyzés:

  1. Én nem szavaztam. Arra szavaztam, hogy nem szavazok, és ezt ne vegye el tőlem senki. Mit érdemel az a bűnös, aki nem adja a nevét hozzá? ...

    VálaszTörlés