2011. május 29., vasárnap

In memoriam Furman Imre

A Jászi Oszkár Szabadkőműves Páholyban, halálának egyéves évfordulóján - május 28.-án - megemlékeztek a pont egy esztendeje örök keletre távozott Furman Imréről.

Furman Imre 1951. október 27-én született Nyékládházán. Egyetemi tanulmányait a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem végezte. Ezt megelőzően volt villanyszerelő, segédmunkás, raktáros, matróz és adminisztrátor is. Egyetemi évei alatt a Glosszátor című havilap felelős szerkesztője volt.
1979-től 1986-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi csoportjának ügyésze volt. 1986–ban jogtanácsos lett, vállalkozók ügyeit intézte.
1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón. Ettől kezdve aktívan politizált, az MDF alapító tagja - 1989 és 1993 között az MDF elnöksége és a miskolci szervezet vezetőségi tagja volt. 1990-ben jelen volt az Ellenzéki Kerekasztal gyűlésein. 1990 és 1992 között az MDF országos alelnöke, majd a párt általános alelnökévé választották.
1992–ben a Liberális Fórum Alapítvány kuratóriumának elnöke, 1994–ben a Másság Alapítvány Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója lett.
A 2010 május 28.-án bekövetkezett haláláig az az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnökhelyettese volt.

A Jászi Páholyban - amelynek tagja volt - halálának egy éves évfordulóján özvegye jelenlétében, barátai, tisztelői, munkatársai emlékeztek meg a politikusról, a jogvédőről és az irodalmárról.

Dobol a Mindenség,
villámlik, dörög naponta,
mint megmenekült szökevényre,
úgy gondolunk minden halottra.

Sorsütötten ténfergünk
ebben a patkányvinnyogású őszben,
levegő után kapkodunk,
s fejet hajtunk a közelgő télnek
.
Furman Imre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése