2006. szeptember 28., csütörtök

Szabadkőműves Amerika IV. Köztársaság és Alkotmány


A Köztársaság

A Köztársaság - Republic -, mely a háború megnyerése után alakult, nem volt a szó szoros értelmében vett szabadkőműves köztársaság. Nem szabadkőművesek vívták ki, nem szabadkőművesek számára jött létre, sem a szabadkőművesség elvei szerint.
Inkább azt lehet mondani, hogy az a szabadkőműves ideológia adaptálásával, annak segítségével, annak hatására hozták létre.

Alkotmány és Szabadkőműves hatás

Masonic hatás az Amerikai Egyesült Államok alkotmányára.
Annak ellenére, hogy a Függetlenségi Nyilatkozat létrejöttében más „erők” is közrejátszottak mint például a „Sons of Liberty”, az Egyesült Államok Alkotmánya eszmeiségét nézve nyugodt lélekkel nevezhető szabadkőműves írásnak, dokumentumnak.

Mire ennek megvitatására sor került a Szabadkőművesség volt az egyetlen olyan szervezet amely a tagállamok határain „átnyúlva” működött és ami még ennél is fontosabb, terjeszkedése ellenére megtartotta eredeti ideáját, és az eredeti célok integritását.


Az alkotmány végleges formája, - ami sok kéz és gondolat eredménye - hűen tükrözi az alapeszméket. Magát a dokumentumot Thomas Jefferson írta, de létrejötte végül is öt domináns, vezérlő-szellem közreműködésével, és konzultációjával történt meg, ezek: Washington, Franklin, Randolph, Adams, Jefferson. Ezek a férfiak nemcsak hogy szabadkőművesek voltak, hanem nagyon komolyan vették a szabadkőművesség ideáját, egész életvitelük, tevékenységük, életstílusuk annak jegyében telt.
Thomas Jefferson az egyedüli akinek szabadkőműves voltára semmilyen utalás vagy bizonyítjabizonyíték nincs. De ez nem jelentette azt hogy ne cselekedjen annak szellemében, mint azt maga az Alkotmány is . (Civil Liberties!)

Lényegét tekintve, az amerikai alkotmány megalkotásával, - ugyan a régire alapozva -, de egy új mítoszt kreáltak. Ebben az új mítoszban az individum nem egy bizonyos csoporttal azonosul, hanem az egész világgal. Vagyis a 13 egymástól különböző kolónia úgy határozott, hogy együttműködik egy közös cél érdekében, anélkül, hogy figyelembe vennék kizárólagosan önös érdekeiket.

Figyelembe véve a mítosz-rendszerek kialakulásának több ezer éves evolúcióját, ez valódi forradalmi tett volt.

ajánlott linkek:
http://www.loc.gov/exhibits/religion/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sons_of_Liberty
http://hungarian.hungary.usembassy.gov/constitution_in_hungarian.html (alkotmány magyarul)
http://hungary.usembassy.gov/constitution.html (angolul)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése